Hvordan skape gode parforhold?

I en hverdag med lite tid, nesten ingen romantikk og ellers raserianfall fra teenåringer hvordan kan man skape gode parforhold? 

John Gottman er en kjent psykolog som har forsket på parforhold i 40 år. Det er flere ting som Gottmann sier om parforhold som holder som vi gjerne vil dele med dere. I solide parforhold, er vennskapet utrolig viktig, man kan si at det er grunnmuren for forholdet. For å bygge videre er det viktig at man klarer å kommunisere på en responsiv måte over frokosten og imellom lekselesing for å skape et forhold som gir partene følelsen av å bli sett. Gottman sier at man altfor lett kan leve parallelle liv, og at i steden for å bygge egne veier må vi bygge broer.

Det å sette av tid til hverandre er utrolig viktig. Det å rett og slett koble av fra hverdagen og bare være kjærester er noe flere burde bli flinkere til. I et hav av mas, små krangling, sure mine og kjøring til treninger kan det være vanskelig å i det hele tatt huske en tid hvor romantikken var tilstedet. I stedet for vinkvelder er det oppvask og i stedet for sex er det søvn. Så hvordan kan vi skvise inn litt romantikk i hverdagen?

Det er faktisk lettere enn man tror! Barna dør ikke av en kveld med brødskriver, så gå ut og spis bare dere to og prøv å legg igjen skittentøyet hjemme. Av og til er det ingenting som du trengs å løses, men man trenger nærhet og erkjennelse. Det å stille hverandre spørsmål som man gjorde da man først ble kjent, og at man holder rundt hverandre er å gi forholdet den omsorgen det trenger. Sørg for at dere prioriterer forholdet og ikke bare hverdagens plikter!

John Gottman forteller Dagbladet at «Parene som lykkes, er ikke perfekte par, understreker han. De krangler, om penger, jobb, barn, husarbeid, sex og svigerfamilie. Det påtakelige er hvor flinke de likevel er til å styre seg gjennom vanskelighetene og skape ro og glede i forholdet.»

Det at man føler at man er et team er viktig for at man skal kunne skape solide parforhold i lengden. Det må vises hensyn til hverandre, og man må gi hverandre oppmerksomhet i det daglige. Ikke bare svare jaja, eller oppfatte spørsmål som mas, men faktisk ta seg tid til å høre hva motparten ønsker å si. Mas er ofte forbundet med at motparten ikke hører hva som blir sagt imellom linjene, så for å unngå mas ta deg tid til å bli kjent med problemet.

John Gottman kan etter et par minutter si om et parforhold vil fungere eller ikke, med hele 91 % treffsikkerhet. Vi har mye å lære av hans forskning, og vi ønsker at dere tar med dere tre ting; hvor viktig det er å kjenne hverandre, verdsette hverdagens små øyeblikk og ikke minst, respondere til hverandres kontaktforsøk.

Hvorfor velger vi feil menn?

Mange av oss har en tendens til å gå i de samme mønstrene og gjøre de samme feilene gang på gang med forskjellige menn.

Er det da noe med mennene eller noe med oss? Vi blir automatisk trukket inn mot de som kan vekke en følelse av noe som er kjent for oss. Det som skaper assosiasjoner til tidligere opplevelser, kan ofte være akkurat de mønstrene vi kjører oss fast i. Vi forstår ikke alltid hva vi har møtt før vi allerede har tatt steget inn i et forhold som ikke er bra for oss. Det kan være fra å møte partnere som ikke støtter deg, til de som har problemer med alkohol.

Fra barndommen tar vi med oss mange såre minner som ligger i underbevisstheten, og som vi ikke alltid engang vet at ligger der. Så når vi søker etter kjærlighet tar vi med oss det vi lærte fra far og mor. Fikk du for eksempel ikke nok kjærlighet, aldri oppmerksomhet eller hadde en utrygg barndom vil du automatisk rette deg mot partnere som vil gi deg de samme følelsene. Vi skaper våre egne mønstre, men vi kan like gjerne endre dem. For å endre mønstrene må vi først se på måten vi har blitt behandlet av tidligere partnere og deretter se om man kan trekke noen linjer til barndommen.

Mange ender også opp i forhold hvor partneren er skremmende lik sin far eller mor. Dette er ikke nødvendigvis negativt, men om man har hatt en barndom preget av dårlige opplevelser så kan dette sende deg i en feil retning når det gjelder hvem vi velger som partnere. Det som er nøkkelen er å se seg selv utenfra, ta først for deg barndommen din og så se på dine valg av partnere. Klarer du å se en rød tråd? Ta deg tid til å vurdere måten dine eks-partnere behandlet deg, og hvilke følelser som du satt igjen med i store deler av forholdene. Er det noen av de samme følelsene du hadde da du var barn? Hva var det som gjorde at du valgte de partnerne, hva trigget deg til å date akkurat de personene? Skriv en liste over verdier, holdninger og egenskaper til dine partnere og dine foreldre. Her er det mye å hente da følelser ofte er vanskelig å sette ord på, men det er utrolig hvor klart ting kan se ut når det blir skrevet ned på et papir. Vær objektiv når du skriver og vær ærlig med deg selv. For å bryte et mønster må du først forstå hvorfor mønsteret har oppstått.

Slik bryter du mønsteret – i møte med en ny partner

  • Lag en liste over hva du ser etter i en motpart. Her er det viktig at du tar for deg hvilke holdninger og verdier du ser etter.
  • Ha på varsellampen, er det noe som høres ut som at det ikke stemmer? Sjekk det nærmere og ikke la det gå bare fordi du er lettere forelsket.
  • Er du forelsket, stopp og se om personen faktisk har det du trenger av egenskaper. Lag en liste og snakk med en venn.
  • Har han destruktive sider, drar han deg mer ned enn opp?
  • Føler du at du må forsvare partneren din, eller holde han vekk fra venner fordi du vet hva de syntes om han? Da er ikke dette rett person for deg.
  • Er det en mann som har egenskaper som du ser etter, sørg for å sett av tid og energi til å bli kjent med personen.
  • Husk at lidenskapen ikke er alt, det er viktig at dere har egenskaper som komplimenterer hverandre.
  • Får du følelsen av at det er kjedelig, strø salt i gamle sår og husk hvor vondt det var med de som du ville ha men hvor det alltid endte i smertefulle tårer. Gi det en sjanse!
  • Prøv å se deg selv utenfra, hva slags type mann passer du sammen med? Gå etter dette imaget når du møter nye mennesker.
  • Og sist men ikke minst vær åpen for å møte en helt annen type mann enn det du har tenkt. Disse er ofte de som gjør oss til den beste versjonen av oss selv!

Den ultimate Valentines dagen!

I et forhold er det lett at hverdagen tar bort romantikkens små øyeblikk. Så dyrk kjærligheten iallefall denne dagen!

Jeg foreslår at dere starter med frokost i sengen, ved at du for eksempel overrasker partneren din med akkurat dette. Et forhold handler mye om å gi og ta, og ikke skrive opp poeng på hva man har gjort, men faktisk unne partneren sin «litt fri». Så før du vekket kjæresten din med frokost, kanskje du også har ryddet opp på kjøkkenet, og har allerede kledd på barna deres. Om dere ikke har barn kan dere nyte en lat morgen i sengen, og dele frokosten! Gjør noe ekstraordinært for å vise at du verdsetter din partner.

Det enkle er ofte det beste, så tenk i løpet av dagen hva partneren din innerst inne ønsker fra deg. Er det noe du kan vise ham eller hun som vil gjøre at de vil føle seg enda mer elsket, verdsatt og forstått? Du vet hva det er, så du trenger ikke å tenke lenge på det. Dagen i dag handler om å gi uten å forvente noe tilbake! For en vellykket Valentines er kanskje det viktigste å planlegge dagen. Vi er altfor flinke til å ta lett på slike dager, og ikke bruke energi på å sette kjærligheten i fokus. Sannheten er at vi burde sette av mer tid til å elske hverandre i hverdagen, men iallefall denne dagen må dere sette av til hverandre!

Så her er mitt forslag til en romantisk kveld for bare dere to: 

1. Sørg for at det bare er dere to.

2. Isteden for å forvente blomster fortell partneren din at du gjerne ønsker deg det.

3. Ta med to kort hjem, og skriv et til hverandre.

4. Hell i to glass vin, og sett på bakgrunnsmusikk.

5. Sett dere på et pledd foran peisen, eller i sofaen og snakk med hverandre.

6. Se hverandre inn i øynene, og ta på hverandre.

7. Hold dere unna «hete – topics» – altså de som får dere begge til å eksplodere.

8. Lag middag sammen og gi hverandre kyss mens dere krydrer opp hovedretten.

9. Sitt ned og spis middag i ro og mak, og snakk om det positive ved forholdet.

10. Start med desserten på bordet, og spis resten et annet sted?

Det viktigste av alt på denne dagen, er å være sammen bare dere to. Et forhold krever at man investerer tid og krefter i det, så i dag må altså forholdet prioriteres! Det er ofte noen ting som irriterer i et forhold, og dette er ikke dagen for å skru opp heten på diskusjonene. Isteden møt hverandre på midten, og snakk ut om hva dere ønsker at forholdet skulle hatt mer av. Ofte føler partneren din det samme som deg, og det kan til og med være at diskusjonene dreier seg egentlig om mer nærhet, og om det at man ikke lytter til hverandre. Et godt tips er å lytte til hverandre i hverdagen, vise hensyn og svare på hverandres kjærlighetsforsøk. Forelskelsen trenger ikke å ta slutt, dere må bare huske å vanne gresset der dere er nå.

Vi ønsker dere en fantastisk Valentines!

Et førstemøte – Gi daten din en sjanse!

Den første daten er nervepirrende for mange. Flere vi jobber med er meget nervøse, samtidig som de er spent på personen de skal møte. Er den magiske kjemien tilstedet? Eller blir det jobbing fra første stund? Uansett hvilken av disse kategoriene daten ender i, vil du oppleve å være totalt utmattet dagen etterpå.

Så hva skjer egentlig under en date? Vel først og fremst kommer du til å måtte by mye mer på deg selv enn det du tror. Du må være fremoverlent og stille aktive spørsmål. Du må være interessert i den personen som sitter på andre siden av bordet, men du må selvfølgelig ikke dele alle kortene med en gang. Du må være sjarmerende samtidig som du ikke kan virke for interessert for da mister motparten interessen. Så hvordan balansere denne kabalen?

Fra du går inn døren må du ha øyekontakt, være fin i tøyet og gi personen du møter en sjanse. Du må fortelle hvem du er uten å ta ut undertøyet av baggasjen din. Hvis man åpner seg for mye, og motparten ikke ønsker å møte deg igjen, sitter den personen igjen med altfor mye informasjon om deg. Dette er meget uheldig og unødvendig. Vis hvem du er uten å dele hele livshistorien din. Et godt spørsmål å stille deg selv, hvem er du uten barna og jobben din?

Den magiske forelskelsen ved første blikk er det få som er heldige nok til å oppleve ved et første møte. Det hele handler om du liker det som personen du møter står for, om dere har noen sammenfallende interesser og om du ikke blir avstøtt av det du ser, har forholdet en sjanse. Feilen som de fleste gjør er å ikke bruke tid på å bli kjent, for man kjenner ikke et annet menneske etter bare ett, to eller tre møter.

Vi sier ofte til våre klienter at du blir ikke mett av en pen kake, med andre ord det er personligheten man lever med. Den drømmedama eller drømmemannen finnes faktisk ikke, for alle mennesker har et nedtrekk. Det kan være den peneste damen, eller den mest fantatiske karen, men enten har de for mange barn, ikke utdannelse, eller er et helt annet sted i livet enn deg. Et eller annet kommer det til å være, så et tips er å slutte å se etter det uoppnåelige og lag en liste med tre absolutte krav.

Tilslutt vil jeg si at energien du sender i dette møtet bør reflektere den personen du vil være i et stabilt og oppløftende forhold. Du får det du sender ut, og negativitet og usikkerhet senses av motparten. Det viktigste man gjør i en datingprosess er å jobbe med seg selv, for det er faktisk det eneste forholdet som varer livet ut.

Dating i dag er som å løpe maraton hver helg, og late som at du ikke er sliten!

Gutta kan prise «varen» (altså forholdet) høyere enn tidligere. Trenger datingkulturen en hjertestarter?

Hva betyr å date? I Norge er definisjonen klar; å date betyr å møte mange forskjellige mennesker til kaffe, lunsj, middag og sex uten å nødvendigvis ha et ønske om å komme i et forhold. Vi foretrekker å sitte inne på nettet i stedet for og fysisk gå ut å møte nye mennesker. I håpet etter å finne en ny partner går vi på byen hver lørdag, og møtes på kaffedates i løpet av uken. Datingkulturen i Norge har endret seg betraktelig de siste ti årene og ikke til det bedre. Eksklusivitet er nærmest ikke-eksisterende og romantikken er livløs.

Datingkulturen i storbyene har endret seg betraktelig i det 21ste århundret. Mennene har gått fra å være sjenerte, til å dominere datingmarkedet med sine mange tilbud. Vi har gått fra likevekt av menn og kvinner som ønsker forhold, til et klart overskudd av damer som ønsker en kjæreste. Basic supply and demand har ført til at mennene kan prise varen, altså et forhold høyere enn tidligere. Det er flere kjøpere på markedet, som har ført til et vanskeligere datingmarked for kvinnen.

Hva er det som har ført datingkulturen i denne retningen? Online dating kom til Norge for litt over 10 år siden, og vi hadde endelig en ny måte å treffes på som ikke inkluderte å bli invitert til venners spleisemiddager. Det tok litt tid før online dating ble akseptert blant single, og avisartikler for snaue 10 år siden ble skrevet med overskrifter som «Nettdating er ikke flaut».

I 2012 ble Tinder lansert, og nettdating var blitt old news. Alle var på nettet, og det var definitivt ikke flaut lenger. Tinder åpnet for muligheten til å møtes enklere, og hyppigheten på kaffedates økte. Det som er utfordringen med online dating, enten via app eller nettsider er at det første man møter er utseende. Fra Tinder gikk vi videre til Happen som omtales som en «sex-app», og dette har definitivt sørget for at det å date blir sett på som mindre seriøst enn før. Det skaper en illusjon der man dekker sine kortsiktige behov, og man føler kanskje at behovene er dekket, men er de egentlig det? I stedet for å gi en person sjanse, går du videre, fordi du tror at gresset alltid er grønnere på den andre siden.

Vi må skru av skjermen og logge på virkeligheten. Gå ut om dagen og møt nye mennesker uten nettsidene og appene. Gå tilbake i tid og tenk kreativt. Hvordan møttes man før nettdating kom på banen? Vi må ut av komfortsonen vår, gi hverandre en sjanse og slutte å prøve å finne Mr. Right kl. 3 om morgenen.

Dropp tinder og finn kjæresten din selv!

Din neste partner kommer ikke bankende på døren din. Du må fysisk ut å finne ham.  

Så hvordan går man da frem? Det første du kan gjøre er å starte å hilse på naboen din, starte en konversasjon med en på bussen og ta en lett prat over fiskedisken. Det er så unaturlig for oss nordmenn å ta kontakt med hverandre uten alkohol. På natten blir vi meget vennlige, men så fort solen står opp går vi i dvale. Derfor er det første steget å snakke med totalt fremmede. Det å by på seg selv er ikke lett, og et tips kan være å øve inn noen fraser på forhånd.

For å bli din egen matchmaker må du aktivt ut på «jakt» etter en ny partner. Dette inkluderer å gå på frokostmøter, melde seg på en ny aktivitet, og generelt gå mer på kafé. Du må rett og slett holde øynene åpne mens du går. Ser du en mann du kunne tenkt deg å snakke med, still han et spørsmål. Det kan være så enkelt som å spørre om et internet passord, om et valg mellom to vinflasker på vinmonopolet eller veien til toget. Det viktigste er at du skaper øyekontakt, smiler og deretter stiller et spørsmål til. Sørg for å få hans attention. Det er ikke så farlig om du vet svaret på spørsmålet du stiller, du må rett og slett bare få fram noen ord.

Det kan også være smart å tenke logisk på det å finne seg en partner. Hvilke steder burde du oppsøke for å finne en likesinnet mann? Det er ikke slik at du nødvendigvis møter din neste partner der, men kanskje du får en venn, som igjen introduserer deg til din neste flamme. Du åpner iallefall døren til å møte flere personer, og kanskje er du bare er et par gallerier fra din neste mann.

Det hele handler egentlig om å gå ut av komfortsonen, og når man er på kanten til å kaste opp, da vet man at man er på riktig vei. Fordi når man har brukt opp alle vennekretser, og nettdating ikke ser ut til å fungere må man starte å tenke ut av boksen. Prøv det ut, ikke gi opp og hold oss gjerne oppdatert underveis.

Bli den du selv ville datet!

Hvis du ser deg selv i speilet akkurat nå, er du den beste versjonen av deg selv? Ville du selv datet deg?

Det er et underlig spørsmål, men det sørger for at man tar blikket innover og går i seg selv. Det å være den beste versjonen av seg selv har mange fordeler. Du vil først og fremst utstråle selvsikkerhet, og det har seg slik at det man sender ut får man tilbake. Sender du ut energien av en selvsikker, fornøyd og energirik kvinne, vil du automatisk møte menn som gjenspeiler dette.

Det å ta blikket innover vil også bedre forholdet ditt med deg selv. Du vil føle deg mer tilfreds med hverdagen, og om du føler deg «desperat» etter en partner, vil dette lette på trykket. Fordi for å møte en reell partner, må man først ha det bra med seg selv. Hvis ikke vil du tiltrekke deg en motpart, som på en eller annen måte ikke er 100 % riktig for deg.

Så hvordan blir man en optimal utgave av seg selv? Vel for de fleste av oss kvinner så vet vi allerede hvilke endringer vi burde gjøre, de vi gjerne utsetter til neste mandag hver eneste uke. Det handler om å gjøre det som gjør deg selv godt. Det handler om å ta vare på kropp, sinn og gjøre aktiviteter som beriker livet ditt. Hva skal til for at du skal gjøre deg selv lykkelig?

Når du har det bra med deg selv, da er du klar for å møte en ny partner. Du vil kanskje også se klarere enn før hva du trenger. Kanskje var det som du trodde var viktig, ikke essensielt i det hele tatt? Fordi du har tatt tid til å bli kjent med hva som er viktig for deg, vil ditt neste forhold gi deg den kjærligheten som du alltid har søkt etter, nemlig den fra deg selv. Bonusen blir å ha en mann som elsker deg for akkurat den du er.

JA, menn er dårlige til å stille spørsmål

Litt generell info om menn: JA de er dårlige til å stille spørsmål, og JA de er flinke til å snakke om seg selv.

Menn er generelt dårlige til å stille spørsmål, og de er utrolig glade i å snakke om seg selv. De er gjerne heller ikke så oppmerksomme, og kan finne på å bestille et nytt glass vin til seg selv uten å i det hele tatt se at du har hatt et tomt glass hele kvelden. Komplimenter må man lete lenge etter, og ofte kan de til og med ende kvelden med å spørre deg om å vipse over penger.

Så menn, neste gang du er på date bør du tenke på hva en dame går igjennom før, under og etter en date:

Før daten tenker vi kvinner gjerne…

Hva skal jeg ha på meg?

Kjolen er strammere enn sist!

På med en hold-in…

Ok nå voksing, fikse negler, farge ettervekst!

3 timer senere begynner vi å grue oss til daten…

Hva hvis han ikke liker meg?

Skal jeg like gjerne avlyse?

Tenk om han er lavere enn meg.

Under daten går tankene i spinn…

Å gud han så på klokken, han er ikke interessert i meg.

Han har enda ikke stilt et eneste spørsmål om mine interesser..

Han snakker litt for mye om ekskona…

Han vil ta et glass et annet sted, skal jeg tilby meg å betale eller ikke?

Etter daten tenker vi det verste?

Var det bare jeg som stilte spørsmål?

Og jeg satt i 1 time uten noe vin i glasset.

Fikk jeg virkelig ikke et kompliment?

Vi kvinner legger enormt mye i en date, og vi forventer å møte en perfekt kavaler. Sannheten er at menn er langt fra perfekte, og ofte kan det føles ut som om de er fra en annen planet. Så isteden for å vente på at han skal stille deg de gode spørsmålene, still de til deg selv mens du blir kjent med daten din. Har han de gode verdiene? Er han en sympatisk mann? Får han deg til å le? Har dere noen like interesser? Har dere samme ønsker for fremtiden? Snakker dere samme språk?

Et godt datingtips til dere menn er å være mer oppmerksomme, gi flere komplimenter, øv dere på small-talk og prøv å skape en romantisk stemning på neste date. Det er viktig at hun føler seg verdsatt fra første sekund, og du skal gi henne følelsen av å være den eneste kvinnen i verden når du ser på henne. Man får ikke mer romantikk enn man skaper selv, og de aller fleste menn kunne trengt å pusse rustningen. For hvilken dame liker ikke å bli oppvartet med blomster og møtt med komplimenter. Det sier jeg JA til.

Hvordan dater man i julen?

Julen er en tid for å være med familie og venner, og datingen blir gjerne satt på vent. Så hvor tidlig kan man stille krav til å bli inkludert i julestemningen?

Vår klare anbefaling er at man må bruke tid til å bli kjent, og at romjulen ikke er tiden til å stille krav. Selvom man dater så kan man ikke forvente at motparten er klar for å introdusere deg til sine nære og kjære. De fleste av oss vet at det er mye som skal til for å få et forhold til å fungere, og selvom det virker som den store kjærligheten er det ikke sikkert at det blir dere to i det lange løp. Derfor er det viktig å være romslig i julen, og gi den du dater avstanden den trenger for å ikke føle seg presset til å inkludere deg.

Så om dere kanskje ikke er klare for å introdusere hverandre for hele familien, betyr det ikke at man bør la romantikken bli liggende. Lag et hyggelig kort, og gi ham eller hun en omtenksom gave som representerer tiden dere har hatt sammen. Det er tanken som teller så sørg for å få personen du dater til å føle seg ønsket. Det er helt innafor å sende hyggelige meldinger, det er faktisk meget viktig for å holde datingprosessen i gang mellom jul og nyttår.

For de som har kommet til det punktet i forholdet hvor man er klare til å introdusere sin partner for familien, så er det viktig at dette skjer på en naturlig måte. Er det barn inne i bildet er det lurt å introdusere dem før julen står for døren, da dette er en høytid hvor barna skal være i sentrum. Det viktig å bruke god tid før man bestemmer seg for at barna skal bli inkludert, vi anbefaler opptil ett år. Hvis det er bare dere to, og du skal ha med kjæresten hjem til jul, så er det viktig at du er oppmerksom og ikke lar han eller hun sitte alene med tante i en time uten noe kontakt fra deg.

Så et tips fra oss til dere denne julen er å prøve å unngå fellene med å stille krav, bli fornærmet og skape en uhyggelig stemning bare fordi du ikke er enig med at dere skal feire jul hver for dere. Det å være i et forhold handler om å kunne møtes på midten, og ikke alltid tvinge igjennom det som er riktig for deg.

Nytt år, nye datingmuligheter

Da har 2017 endelig kommet, og det er på tide å tenke nytt. Gamle mønstre skal legges igjen i 2016, og kjærligheten er klar for et nytt og friskt pust. Vi skal lukke dører som vi tidligere har vært holdt åpne, og la nye personer få muligheten til å møte vårt sanne jeg i 2017.

Det fine med et nytt år, er at alt er mulig. Vi ønsker å hjelpe deg å oppfylle årets nyttårsforsett, så om å finne kjærligheten er på listen din, her er våre råd:

Nr 1. Tro på deg selv, og gjør det som gjør deg godt.

Nr 2. La veien bli skapt mens du går, du trenger ikke å ta alle valg på forhånd.

Nr 3. Åpne deg for muligheten for å møte en annen type enn de du har datet tidligere.

Nr 4. Hold på den positive energien i 2017 så lenge som mulig.

Nr 5. Gjør det mulig å bli kjent med deg, senk guarden og la noen slippe til.

Nr 6. Prøv en ny aktivitet eller start med en ny treningsøkt, husk du kan møte noen hvor som helst.

Det viktigste å ta med seg er at livet ikke er forutbestemt, man kan skape et helt nytt liv hver eneste dag. Når man tar aktive valg i sitt eget liv, det er da man kommer nærmere det man innerst inne søker. Gå mot det som gjør deg godt, stol på deg selv og husk å lytte. Følg hjertet ditt, og stol på din egen intuisjon, ikke la andre fortelle deg hvem du skal date av logiske grunner. Er kjemien tilstedet med en person du møter i 2017, spør ham eller hun ut på en date!

Husk du skaper ditt liv hver eneste dag!