Dating i dag er som å løpe maraton hver helg, og late som at du ikke er sliten!

Gutta kan prise «varen» (altså forholdet) høyere enn tidligere. Trenger datingkulturen en hjertestarter?

Hva betyr å date? I Norge er definisjonen klar; å date betyr å møte mange forskjellige mennesker til kaffe, lunsj, middag og sex uten å nødvendigvis ha et ønske om å komme i et forhold. Vi foretrekker å sitte inne på nettet i stedet for og fysisk gå ut å møte nye mennesker. I håpet etter å finne en ny partner går vi på byen hver lørdag, og møtes på kaffedates i løpet av uken. Datingkulturen i Norge har endret seg betraktelig de siste ti årene og ikke til det bedre. Eksklusivitet er nærmest ikke-eksisterende og romantikken er livløs.

Datingkulturen i storbyene har endret seg betraktelig i det 21ste århundret. Mennene har gått fra å være sjenerte, til å dominere datingmarkedet med sine mange tilbud. Vi har gått fra likevekt av menn og kvinner som ønsker forhold, til et klart overskudd av damer som ønsker en kjæreste. Basic supply and demand har ført til at mennene kan prise varen, altså et forhold høyere enn tidligere. Det er flere kjøpere på markedet, som har ført til et vanskeligere datingmarked for kvinnen.

Hva er det som har ført datingkulturen i denne retningen? Online dating kom til Norge for litt over 10 år siden, og vi hadde endelig en ny måte å treffes på som ikke inkluderte å bli invitert til venners spleisemiddager. Det tok litt tid før online dating ble akseptert blant single, og avisartikler for snaue 10 år siden ble skrevet med overskrifter som «Nettdating er ikke flaut».

I 2012 ble Tinder lansert, og nettdating var blitt old news. Alle var på nettet, og det var definitivt ikke flaut lenger. Tinder åpnet for muligheten til å møtes enklere, og hyppigheten på kaffedates økte. Det som er utfordringen med online dating, enten via app eller nettsider er at det første man møter er utseende. Fra Tinder gikk vi videre til Happen som omtales som en «sex-app», og dette har definitivt sørget for at det å date blir sett på som mindre seriøst enn før. Det skaper en illusjon der man dekker sine kortsiktige behov, og man føler kanskje at behovene er dekket, men er de egentlig det? I stedet for å gi en person sjanse, går du videre, fordi du tror at gresset alltid er grønnere på den andre siden.

Vi må skru av skjermen og logge på virkeligheten. Gå ut om dagen og møt nye mennesker uten nettsidene og appene. Gå tilbake i tid og tenk kreativt. Hvordan møttes man før nettdating kom på banen? Vi må ut av komfortsonen vår, gi hverandre en sjanse og slutte å prøve å finne Mr. Right kl. 3 om morgenen.