Hvordan skape gode parforhold?

I en hverdag med lite tid, nesten ingen romantikk og ellers raserianfall fra teenåringer hvordan kan man skape gode parforhold? 

John Gottman er en kjent psykolog som har forsket på parforhold i 40 år. Det er flere ting som Gottmann sier om parforhold som holder som vi gjerne vil dele med dere. I solide parforhold, er vennskapet utrolig viktig, man kan si at det er grunnmuren for forholdet. For å bygge videre er det viktig at man klarer å kommunisere på en responsiv måte over frokosten og imellom lekselesing for å skape et forhold som gir partene følelsen av å bli sett. Gottman sier at man altfor lett kan leve parallelle liv, og at i steden for å bygge egne veier må vi bygge broer.

Det å sette av tid til hverandre er utrolig viktig. Det å rett og slett koble av fra hverdagen og bare være kjærester er noe flere burde bli flinkere til. I et hav av mas, små krangling, sure mine og kjøring til treninger kan det være vanskelig å i det hele tatt huske en tid hvor romantikken var tilstedet. I stedet for vinkvelder er det oppvask og i stedet for sex er det søvn. Så hvordan kan vi skvise inn litt romantikk i hverdagen?

Det er faktisk lettere enn man tror! Barna dør ikke av en kveld med brødskriver, så gå ut og spis bare dere to og prøv å legg igjen skittentøyet hjemme. Av og til er det ingenting som du trengs å løses, men man trenger nærhet og erkjennelse. Det å stille hverandre spørsmål som man gjorde da man først ble kjent, og at man holder rundt hverandre er å gi forholdet den omsorgen det trenger. Sørg for at dere prioriterer forholdet og ikke bare hverdagens plikter!

John Gottman forteller Dagbladet at «Parene som lykkes, er ikke perfekte par, understreker han. De krangler, om penger, jobb, barn, husarbeid, sex og svigerfamilie. Det påtakelige er hvor flinke de likevel er til å styre seg gjennom vanskelighetene og skape ro og glede i forholdet.»

Det at man føler at man er et team er viktig for at man skal kunne skape solide parforhold i lengden. Det må vises hensyn til hverandre, og man må gi hverandre oppmerksomhet i det daglige. Ikke bare svare jaja, eller oppfatte spørsmål som mas, men faktisk ta seg tid til å høre hva motparten ønsker å si. Mas er ofte forbundet med at motparten ikke hører hva som blir sagt imellom linjene, så for å unngå mas ta deg tid til å bli kjent med problemet.

John Gottman kan etter et par minutter si om et parforhold vil fungere eller ikke, med hele 91 % treffsikkerhet. Vi har mye å lære av hans forskning, og vi ønsker at dere tar med dere tre ting; hvor viktig det er å kjenne hverandre, verdsette hverdagens små øyeblikk og ikke minst, respondere til hverandres kontaktforsøk.